Můj příběh

Mou vášní je sledovat fungování těla v pohybu. Je vzrušující účastnit se změny, kterou tělo udělá, pokud pozměníme nastavení třeba jen jednoho článku. V dospělosti to ale nemusí být snadné změnit zažíté pohyby. A proto pomáhám maminkám doprovázet pohybový vývoj jejich miminek již od narození a tím předejít obtížím později.

Moje cesta k vašim prvním krůčkům

Pracuji jako fyzioterapeutka, vždy tomu tak bylo a snad i bude 😊

Nyní už vím, že se chci věnovat miminkám.

 

Dovedla mě k nim cesta hledání příčiny obtíží.

Většina lidí by popsala fyzioterapii jako masáž a nějaké cvičení.

Málo kdo asi tuší, že téměř za každým hmatem, vyšetřením, cvikem se ukrývají dlouho nabývané vědomosti na školách a následných kurzech. Cvičení ani masáž se nezdají složité, ale každý terapeut přesně ví, proč si vybral právě tento hmat nebo tamten cvik. Ví, co jím chce docílit, jaké čeká výsledky.

 

Většina lidí přichází na rehabilitaci kvůli bolesti zad. Pak ti stejní lidé chodí se svými dětmí, které se hrbí….. "Šup, šup pěkně cvič, ať tě nebolí záda jako mne " Ale mají tito lidé dostatečnou vůli cvičit, aby se obtíží zbavili? Dokáží změnit své pohybové návyky? Změnit to, co se naučili již jako miminko?

Vždy jsem se snažila lidem pomoci trvale, aby ke mně nemuseli chodit opakovaně stále dokola. Chtěla jsem najít příčinu a tak je zbavit obtíží natrvalo.

Proto mě život a mé hledání přičiny posunulo dál. Zkusit ovlivnit lidská těla hned na jejich začátku, hned u vývoje jejich pohybu. Vydala jsem se proto na cestu dětského fyzioterapeuta.

Postupně se mi odkrýval nový svět. V několika dlouhodobých kurzem jsem pomalu odhalovala spojitosti fungování lidského těla a pohybového aparátu a specifika v ranném věku. (dříve na škole byla kvanta teorie, ale nikdy se mi vše tak hezky nepropojilo a neznělo tak pěkně logicky)

Nabite vědomosti mi ohromně obohatili i práci s dospělými klienty.

Začalo mě opravdu bavit sledovat miminka a odhalovat, co mu chybí k tomu, aby se mohly jejich svaly sladit a fungovaly pro jejich dobro, aby mohly spolupracovat. Co chybí k tomu, aby miminka vývoj pokračoval správným směrem.

Tu nejdůležitější práci, ale dělají maminky. To ony pak s miminkem každý den jsou, pečují o něho, hrají si sním.  Dá se tedy říci, že pracuji hlavně s maminkami 🙂

Předávám maminkám schopnost vidět to, co vidím já. Porozumět vývoji malého tělíčka. Dokázat si představit celý pohybový tanec, který miminko tančí v prvním roce. Učím maminky handling (jak správně miminko uchopit, aby jim ve vývoji neubližovaly) , učím je rozpoznat chybičky, které se ve vývoji mohou objevit a ukazuji jim, jak hravou formou nasměrovat vývoj správným směrem, když je potřeba.

 

Provázím maminky fascinující cestou, kterou si díky pochopení souvislostí užívají, dokáží sami vysledovat, zda je s jejím mrňouskem vše v pořádku či je nutné zlehka zasáhnout nebo snad vyhledat odbornou pomoc. Jsou hrdé na to, jak si společně s miminkem hrají a při tom napomáhají ke správnému vývoji.